GoodProject

Biddle

Organisatie (bedrijf, instelling)Adres:
Markowei 4
9288 HA,  Kootstertille

Website url:
http://www.biddle.nl

Branche:
Installatie

foto
foto
10 GoodProjects
100% Investering terugverdiend
€1.000.000 Geïnvesteerd
50% Kostenbesparing

Lean


Dit GoodProject valt in de categorie: HR beleid

Indien anders: Medewerkersbetrokkenheid

Projectleider: Wiebe de Vries

Doel & Actie

Doel:
Kwaliteitsverbetering, Hogere Personeelstevredenheid

Toelichting op doel:

In het jaar 2009 zijn wij met Lean gestart. Wij hebben daarvoor trajecten gedaan met externe bedrijven, maar in 2009 zijn wij zelf begonnen. We hebben per werkplek workshops georganiseerd, zo zijn we samen met alle medewerkers naar oplossingen gaan kijken. In de ochtend op de werkvloer en daarna gingen we direct in overleg met de directie. De uitkomsten werden direct de volgende dag in gang gezet. TNO heeft ons hierbij geholpen, maar uiteindelijk hebben wij samen met al het personeel Biddle Lean gemaakt.

 


Actie:

We hebben bij andere bedrijven gekeken (bijvoorbeeld concurrent Scania). Hoe doen zij dit en hoe lossen zij zaken op? Dit heeft ons veel opgeleverd, en nu komen deze bedrijven juist bij ons kijken hoe wij het doen. Er zijn verschillende zaken ingevoerd binnen het programma Lean, zo hebben wij computerschermen opgehangen door het hele bedrijf. Door deze schermen wordt het personeel ten aller tijde geïnformeerd over het bedrijf, van cijfers tot de verjaardagen van de medewerkers. Daarnaast hebben wij de interne communicatie aangepast, de medewerkers worden nu echt gehoord en dat heeft ook uitwerkingen.

 

Resultaat

Doel bereikt: ja

Wij doen nu 40 procent meer met dezelfde mensen. Maar het leukste is dat de werkdruk en werksfeer veel beter is geworden. Het is georganiseerd en gestructureerd. Vroeger hadden we dit heel anders, nu is het een geheel geoliede machine waar rust heerst. Als je door de fabriek loopt lijkt het net of er niet gewerkt wordt, maar de productie gaat veel beter dan ooit.


Onvoorziene voordelen: Omzetverhoging

Investering

Budget: € 1.000.000
Binnen budget gebleven
Terugverdientijd: (Nog) Niet te bepalen
De terugverdientijd is gehaald

Het was de investering meer dan waard! Mensen waar we het niet van hadden verwacht zijn heel goed uit de bus gekomen. Soms verwachtte je mensen met tegenzin maar dat zijn juist de mensen die nu helemaal terug komen, sinds ze mee mogen denken zijn ze super trots!

Financierings Methode: Eigen vermogen

Planning

Start: 2009-10-01
Eind: 2013-10-01
Dagen besteed: Niet te bepalen
Met aantal interne medewerkers: alle medewerkers
Medewerkers hebben geen speciale opleiding hoeven volgen.

Er waren geen externe medewerkers bij dit project betrokken.

De planning is gerealiseerd.

Tips

Wat viel mee:

Het is een heel leuk proces geweest.  Lean zit in de mensen, je krijgt er heel veel van terug vanuit de mensen.


Wat viel tegen:

We hebben wel eens dingen fout gedaan, maar ook dan moet je gewoon doorgaan. Als je achteraf kijkt zien we alleen maar de positieve dingen. Wat wel tegen is gevallen dat we een paar keer een externe partij hebben ingeschakeld hiervoor. Eerst gaat dat altijd prima, maar als ze weg zijn dan merk je dat je het eigenlijk op een andere manier had willen doen. Sommige systemen werken hier gewoon niet.


Extra tip:

Maak het je eigen en doe dingen die je zelf wilt doen en volg niet blindelings hoe anderen het doen. TNO heeft ons als adviseur geholpen met workshops en stroomlijnen van de processen. Dit was meer neutraal dan sturend, dat hebben zij heel goed gedaan.


Beoordelingen

Gemiddelde beoordelingscijfer: 8.0
TNO (Adviseur) 8.0
Product/dienst8
Service8
Planning8
Toelichting:

Wij hebben een mooie samenwerking gehad met TNO, zij hebben ons bedrijf ook opgenomen als voorbeeld in een promotie-boekje 'Increasing productivity and flexibility in manufacturing'. Wij zijn hier trots op.

Advertentie

Advertentie

TWITTER FEED

Advertentie

Advertentie